OYB - Oh Yeah Baby är en blogg om sömnad. Jag syr framförallt barnkläder och då främst till mina tre egna barn. Ibland smyger sig lite annat pyssel in.

måndag 31 januari 2011

Sjörövare vs Pirater

Sonen är inne på sjörövare för fullt just nu. Sjörövarna i Pippi Långstrump och Bamse filmerna är han väldigt förtjust i, och pratar massor om sjörövare.
Så vad passar då bättre än ett vårset till honom i pirattyget (eller ja, sonen brukar rätta mig när jag säger pirater - det är ju sjörövare det heter tycker han!) som Johanna Ahlard designat. Det tyget är bara så läckert!

Ofta när jag syr i ett tyg som är mönstrat på detta sätt så brukar det bli så att jag syr två uppsättningar kläder, för jag kan aldrig bestämma mig för om byxorna eller tröjan ska få äran att vara i det mönstrade tyget (vill inte ha båda i det för då blir det lätt pyjamaskänsla samt att det blir fööör mycket mönster).
Så blev det denna gången med, två set där ena plagget i uppsättningen är i mönstrat tyg och det andra plagget i enfärgat med applikationer från det mönstrade tyget.

















Första setet är med mönstrade byxor och enfärgad tröja med applikationer.

















Tröja i turkos jersey från Mjuka Tyger, limefärgad mudd från samma ställe. Applikationer klippta från pirattyget, eller ja sjörövartyget. Coverprons aviga trippelsöm pryder fållen. Mitt vanliga egna raglantröjmönster.






















Muddbyxor i velour från Mjuka tyger, även den turkosa muddväven är därifrån. Denna gång har jag inte använt mitt egna mönster utan mönstret är från superduktiga Älsklingsfrö http://mari78.blogg.se/aelsklingsbarn. Väldigt väldigt likt mitt eget men smalare i grenen och upptill, vilket passar min smala kille bra.


















Andra setet ut fick mönstrad tröja och enfärgade byxor med applikationer.


















Tröja i pirattyget, dock i jersey denna gång. Turkos muddväv från Mjuka Tyger. Mönster som tröjan ovan.





















Muddbyxor i turkos velour och limefärgad muddväv, båda från Mjuka tyger. Applikationer utklippa från pirattyget. Mönster som byxorna ovan.


















Sen var jag ju bara tvungen att sy en sjörövarelapp till ena ögat med (A tycker att alla som har en sådan ögonlapp är sjörövare). Återanvände svart bomullstyg från en fickpåse i ett par avlagda byxor och sydde fast svart rund resår. A blev störtförtjust!



A fick på sig setet så fort det var klart. Bjuder på en live-bild på min lille sjörövare!












Han var så glad och letade upp sjörövarna på tröjan (dvs de som har ögonlapp på sig). Efter att jag fick fotat honom så skulle vi leka tyckte han - gissa vad - ja helt rätt, vi lekte sjörövare ihop. Lite senare blev det sjörövaremat - fisk!

söndag 23 januari 2011

Mössmönster

Som ni vet så tog det ju ett bra tag innan jag fick till en BRA mössa. När vinterkylan kom och sonen behövde en tjockare mössa, så sydde jag en mössa i stjärnvelour från Jny med vit mikrofleece från SoS som foder. Tänkte att jag kunde använda samma mönster som förra mössan, trots att jag nu skulle använda mig av fleece, för mönstret var ju faktiskt lite lite stort. Men, resultatet blev en vintermössa som var något trång, men efter lite dragande så funkar den ;-).
















Jaha tänkte jag, jag behöver både justera mönstret så att det sitter perfekt samt få till storleken under och över så jag kan använda olika material. Ja då kan jag väl lika gärna göra ALLA mösstorlekar jag kan komma att behöva mig av... (ja ibland tänker jag liiite för ambitiöst). Sagt och gjort, efter mycket funderande, så satte jag mig ner med fyra olika böcker och tre olika tidningar, mitt gamla mössmönster (dvs det som ursprungligen kommer från Kokalals beskrivning) och mitt uppgraderade mössmönster, mönstret till prematurmössan jag gjorde för nån månad sen och herrjulklappsmössans mönster - dvs det var proppfullt på sybordet! Men jag har nu fått till mössmönster från prematurbebis och upptill vuxen. NÖJD!! Känns så bra när man väl får till något man gått och grunnat på.















Sydde sen en mössa till sonen från det nya mönstret och storlekstabellen och den blev jättebra! Sydd i stjärnjersey från Jny. Lyckades dock inte få till en livebild (A hade bara tid för en snabb provning sen var han tvungen att återgå till att läsa Alfons Åberg för Puh och Nasse) så det får komma senare.
















Ska sy fler av storlekarna. Min mamma är utlovad en mössa, så så fort jag har hennes huvudmått så blir det ytterliggare en mössa i en av vuxenstorlekarna(har ju flera på mitt mönster), så får vi se hur den funkar.

tisdag 18 januari 2011

Utanpåbyxor och innanförbyxor

Båda dessa par byxor syddes ett tag innan jul.

Första paret var tänkt som ett par långkalsonger till A. Jag följde ett tightsmönster i en Ottobre-tidning (nr 4/04) till punkt och pricka (ibland så!). Tog tom A:s vanliga storlek, jag tänkte som så att jag testar och ser. Resultatet blev ett par söta långkalsonger, men inte till min lille smalis! De var alldeles för breda! Så nu använder han dem som pyjamasbyxor.
Tycker det är svårt med Ottobre och deras storlekar/modeller. Ofta blir plaggen för korta och/eller för breda. Visst, jag har en smal kille med långa ben, men även när jag har sytt åt vänners barn så upplever jag samma sak. T ex så har aldrig midjemåtten ens varit i närheten av Ottobres tabeller, utan mycket mycket mindre.
Blir ju väldigt svårt att veta om man vågar sy efter ett mönster rakt av eller om man måste börja trixa med olika storlekar på längd och bredd och ta ifrån och lägga till cm här och var (och man kanske inte alltid vet hur och var). För ibland (dock sällan) stämmer mönstren bra.
Hur upplever ni andra som sytt från Ottobre det?
Funderar på att testa några köpemönster. Stoff och Stils har jag testat, annars har jag inte så bra koll på vad som finns. Tips tas gärna emot! Vet ni nåt märke som har bra mönster som passar smala/normalt byggda barn?






































Andra paret ut är ett par byxor i fleece att ha ovanpå sina vanliga byxor som extra värme i overallen när det är kallt ute. Fleecen kommer från två fleecefiltar. Mönstret är från AoH, men lite omgjort. Blev lite stora i storleken så de kommer att passa ett tag gissar jag.

onsdag 12 januari 2011

Slipover och hela kalasoutfiten!




















En slipover har det blivit till sonen. Tyget är ett härligt stretchfrottétyg från Lasten Metsola via Jny. Jättehärligt tyg! Använde mig av ett Ottobremönster, men ändrade från fåll till mudd nederst, tycker det passar min smalis bättre. Brun muddväv från SoS.

















Tanken var att slipovern skulle matchas ihop med byxorna från förra inlägget, och att A skulle ha det på sig på hans pappas kalas. Den bruna muddväven tycker jag gjorde att plaggen blev himla fina ihop.



Byxorna satt som en smäck! Jag är så nöjd med dem!! Både hur jag fått till mönstret, men också hur byxorna blev färdiga. Slipovern kunde dock vara en storlek mindre (men det får jag rita om själv till en ev nästa gång för det var den minsta storleken på mönstret i Ottobre som jag gjorde). Men hellre för stor än för liten!





















Och så en livebild! Så här glad och tjusig var A i sin kalasoutfit!!

lördag 8 januari 2011

Mer återanvändning

Det har blivit mer återanvändande av kläder. Även denna gång är det min mammas avlagda byxor som fått saxen i sig.
Ett par beiga/bruna stretchbyxor med supermjuk yta blev ett par lite finare byxor till A.
Använde mig av samma mönster som nedan, men jag gjorde rätt många fler ändringar. Främst så tog jag in på både vidd och längd, men det blev även muddar i bensluten och fuskbesparing upptill på baksidan. Jag hade också bestämt mig för att dessa byxor behövde två riktiga fickor fram, men det var inte det lättaste eftersom jag klippt ut ett helt ben i ett stycke, dvs jag använde byxornas originalyttersöm (blev ett konstigt ord, heter det så?!). Men efter lite tänkande och funderande och lite bläddring i en sybok, och därtill lite friskt vågat, så fick jag till fickorna, och bra blev de också!
Fuskgylf precis som på förra byxorna. Även två bakfickor denna gång, men jag ritade en ny form på bakfickan i nederkanten.

































































Jag blev faktiskt himla nöjd med dessa byxor!

torsdag 6 januari 2011

NEJ mamma, INTE klippa där!

"NEJ mamma, INTE klippa där!!" Jag tittade förvånat upp, sonen stod i dörren till syrummet. I syrummet satt jag och höll på att klippa upp min mammas avlagda stretchjeans. Min goa unge!!! Han hade ju helt rätt för sig att man inte får klippa i kläder. Jag fick förklara för A att jag hade fått jeansen av mormor så att jag kunde sy ett par jeans till honom, så det var helt okej att jag klippte i dem. Det gick han med på.
Nu när jeansen är färdigsydda och han har de på sig så går han, var gång, runt och berättar att han har mormors byxor på sig ;-)

Materialet är som sagt ett par avlagda stretchjeans, riktigt härligt mjuka. Mönstret kommer urprungligen från ett par jeansbyxor i AOH, men jag har fått göra om mönstret rätt mycket. Framfickan har jag klippt från originaljeansen, där var den en inre framficka. Bakfickorna har jag själv knåpat ihop. Mudd i midjan. Fuskgylf. Gjorde jeansen extra långa så A kan ha dem länge. Än så länge får han ha dem uppvikta, men det är bara snyggt.


































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...