OYB - Oh Yeah Baby är en blogg om sömnad. Jag syr framförallt barnkläder och då främst till mina tre egna barn. Ibland smyger sig lite annat pyssel in.

tisdag 28 juni 2011

Världens sötaste troll och tisdagstips

För ett tag sedan hade A:s förskola "trolldag" och barnen fick gärna komma utklädda till troll. Kvällen innan bestämde jag mig för att "snabbt svänga ihop" en trolldräkt till A.

Mormor bistod med en undanlagd grå/brun filt som jag använde som grund. Klippte av den i bredd och klippte sen ut ett hål för huvudet. För hand sydde jag sen på tre stycken tygbitar som jag drog fram ur stuvlådan. Turkos och röd fram och limegrön baktill i rumpan där svansen fäster. Och svansen är en bit beige velour (en kantbit, ni vet den som ofta rullar sig så frusterat) och rester av brunt garn. Tog även och knöt ihop fler "velourrullar" till ett skärp i midjan.

Kändes kul att kunna använda enbart "rester" för att få ihop dräkten! Och sonen blev stormförtjust i den! Han gick omkring i den resten av kvällen och kunde bara inte låta bli att leka med svansen, den var rolig. Han ville ha på sig trolldräkten även när han skulle sova, men där fick det bli stopp. Nästa morgon var han väääldigt noga med att se till så att vi fick med den till dagis (läs: han tog själv på sig den på morgonen). En sötare och stoltare trollunge får man allt leta efter!







Och så då tisdagstipset!


Post-its! Dem kan man ha till mycket! Jag har faktiskt alltid en trave inne i syrummet. Vet ni varför?


Jo, för de är superbra att använda som stödkant när man syr på vanliga maskinen! Tex när man fållar ett par byxor. Då får man en helt rak linje med exakt samma avstånd till tygkanten överallt! Ibland använder jag traven på samma sätt på min coverpro om jag bara snabbt ska fålla något litet och därför inte känner för att sätta på hela fållguiden.

tisdag 21 juni 2011

Hårsaker och tisdagstips

Här sys det för fullt men än så länge måste jag vänta med att visa upp det allra allra nyaste som blivit färdigt...Har lovat mottagaren att hon ska få använda plaggen först.
Så jag fortsätter i obloggat-högen. Inget som är gjort med symaskinen denna gång, utan en hårklämma och en hårsnodd som jag piffat till.
Själva klämman och gummibandet är köpta i affär och sen har de fått varsin dekoration; en kanin resp en fjäril, som egentligen är knappar.


Har ni förresten sett vilka fina tags (om jag får säga det själv...) jag har fått till? Skapade i datorn och utskrivna på oblekt lite kraftigare papper. Ser så tjusigt ut när dessa hänger i ett sidenband på ett färdigt plagg som ges bort.

Det ska även bli ett tips idag när det är tisdag. Tänkte tipsa om en självhäftande måttremsa att sätta på symaskinen, till höger om nålen. Måttremsan är som en linjal med centimetrar utsatta. Blir så mycket enklare med denna lilla klisterlappsremsa att hålla koll på avståndet mellan sömmen man syr och tygets kant. Mycket tydligare än symaskinernas cm-utmärkning, och dessutom längre (fler cm finns med). Och lätt att ta bort igen, eller flytta till en ny maskin. Jag har väldigt stor nytta av min. Köptes dessutom för bara 25kr för 3st, iofs för några år sen.


tisdag 14 juni 2011

Singoallor och Tisdagstips

Veckans tisdagstips är relaterat till dagens inlägg i övrigt, nämligen singoallor. Men vi börjar med singoallorna!

Mamman som önskade kjolen i förra inlägget, berättade att hennes dotter har en favoritklänning som används konstant, och mamman har inte lyckats hitta en likadan så hon undrade om jag skulle vilja försöka sy en likadan. Absolut! sa jag och sen utökades det från en klänning till tre stycken och matchande leggings till det.
Fick låna favoritklänningen och rita av den, så fort jag bara kunde, för dottern ville ju använda den igen ;-). Det var inte det lättaste att rita av den eftersom det var en singoallaklänning med resår i både halsringning och ärmar... Och med bara två händer att tillgå var det inte det lättaste att få exakt. Men jag gjorde mitt bästa och arbetade fram ett bra mönster att använda mig av, fick lite hjälp av min lärare från mönsterkursen (se detta inlägget) på slutet för en sista touch.

Tre singoallaklänningar och tre leggings blev det alltså, i strl 92.





Ologiskt nog börjar jag från höger sida...


Singoalla i vit jersey med rosa små söta rosor, matchande leggings i rosa jersey.






Nästa set är singoallan i en rosa och lila blommönstrad jersey.


Till denna singoallan matchar de rosa leggingsen från setet ovan helt perfekt, så de kan användas till denna också.

Och som alternativ även ett par matchande lila leggings i jersey.







Sista setet är singoallan i röd molnjersey och matchande leggings i röd tunn interlock.



Detaljbilder:










Jättekul var det här att sy och göra mönster till! Och hoppas att mamman och hennes dotter blev nöjda, så dottern har fler favoritklänningar att variera mellan nu! (och så tvättmaskinen slipper arbeta runt klockan)


Och så då tisdagstipset!
Har läst på en del olika sybloggar att de har haft problem med singoallor, och då att få halslinningens resårkanal bra, då det ofta har blivit för lite tyg att vika runt till kanalen. Kanske pga följande?
Hur fållen /tillägget/sömnsmånen ser ut avgörs av plaggets del där man lägger till tillägget. Går denna linje inåt får man med samma vinkel ställa ut linjen på tillägget och tvärtom. Hmm, jättesvårt att förklara förståeligt så jag lägger till denna bilden istället:

Och det är precis detta man måste göra i halslinningen och ärmarna på singoallor (ja även på många andra plagg, tex när man fållar ett par shorts eller byxor som är smalnar av nertill), alltså inte glömma tilläggets utseende.
Man kan vika mönsterpappret precis i linjen mellan mönsterdelen och tillägget och rita längs plaggets linje så får man rätt vinkel på linjen till tillägget (Och det är ju här man viker tyget i vekligheten också och då måste det som viks in vara lika stort som benet/ärmen/halslinningen etc för annars blir det för lite tyg i invikningen och det stramar och man får kanske inte ihop det. Ju större vinkel desto mer märks det om man missat).
Hmm, hoppas man förstår vad jag menar, är själv ingen expert så alla termer kanske inte blev rätt. Men detta har hjälpt mig i min sömnad - är ju så mycket enklare när det blir rätt redan på mönstert;-)

lördag 11 juni 2011

Somrig kjol

Min vännina ville ha en muddkjol till sin dotter. Dottern bara älskar rosa och jätteflickiga kläder, och denna kjolen stämmer väl rätt bra in på det?!

Utställd kjol med vidd, mudd i midjan och spetskant påsydd längst ner på kjolfållen. Strl 92.
Bomullstyg, muddväv och spets är samtliga från SoS.



Närbild på tyget.


Jag tycker tyget är så himla snyggt! Med sina fjärilar och blommor och inslag av många härliga sommarfärger. Ursnyggt med en gul eller en turkos topp till. Eller varför inte en orange.. eller en... Verkligen ett tyg med många matchmöjligheter!

Och kjolen blev väldigt väl mottagen av tjejen har jag fått höra, hon skulle absolut ha på sig den kommande dag, trots att det var förskoledag...

tisdag 7 juni 2011

Tisdagstips och morsdagspresent

Antalet obloggade alster bara ökar och ökar och ofta tänker jag att jag borde blogga lite mer frekvent om mina alster. Så det är precis vad jag har bestämt mig för att göra, ska testa det fram till semestern börjar, så får vi se om jag lyckas denna gången... (har ju sagt det tidigare med, men men...)

Dessutom tänkte jag försöka införa en återkommande sak, nämligen ett inlägg varje tisdag - "tisdagstips", där jag delar med mig av ett tips eller en tanke som hjälper sömnaden framåt. (Själv blir jag alltid så glad när någon delar med sig av ett bra tips)

Så första tisdagstipset kommer här: För ett tag sedan lärde jag mig att man bör kontrollera att ens gamla måttband stämmer. Detta eftersom det med tiden torkar (måttbandet är tyg klätt med plast) och krymper samman så att det blir kortare. Testa om det gamla måttbandet stämmer mot ett metallband/linjal eller tumstock.


Men jag kan väl inte ha ett inlägg med bara en bild på ett måttband?! Får passa på och visa upp något ur "stora-obloggat-högen" också, nämligen ett bokmärke som jag sydde till min bokslukande kära mamma i morsdagspresent.



Bok och bokmärke! (Och boken var väldigt bra har jag fått höra - den är nämligen redan utläst!)
Eget mönster - eller egentligen inget mönster alls för jag klippte på känn. Bomullstyg med fjärilar och svampar från SoS, korallfärgat bomullstyg på baksidan, orange satinband panduro Hobby och inuti vadd från SoS.


onsdag 1 juni 2011

Solhattar till ett annat syskonpar

Mina solhattar uppskattas och det är jätteroligt. Denna gången var det ett annat syskonpar som önskade sig solhattar, två stycken till storasyster och en till lillasyster.

En av storasysterns solhattar syddes i ett lite tunnare ljusrosa/mellanrosa/vit-blommigt tyg. Så sött och riktigt flickigt!


Den andra syddes i rött molntyg.




Valde att göra syskonmatchning och lät lillflickans solhatt matcha storatjejens molnsolhatt, fast valde cerise istället. Beppemodell på storatjejens solhattar och tårtbitsmodell på babysolhatten (den var så liten i storlek att jag inte tyckte Beppemodellen skulle göra sitt, plus att tårtbitsmodellen är så söt på små flickor).



Denna gång fick en lite mindre docka i sonens samling prova solhatten (tur att han har en massa dockor och dessutom med olika huvudmått).



Så måste jag bara visa en bild på A och hans kompis i deras solhattar (anledningen till att båda tittar ner (var iiinte meningen att ta fotot så) var att de båda lyckades tappa glass på marken - exakt samtidigt!!!) Visst är de söta?!



Mamman önskade även en matchande napphållare och lappsnuttis till lilltjejen. Så nu kan hon vara riktigt matchig i cerisa moln, ursött tycker jag!



Lappsnuttis med många lappar av olika slag att pilla och suga på! Mjuk och go i trikå på ena sidan och mjukaste velour på andra sidan. Jätteuppskattad var gång!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...